Financiƫle informatie, links en rekenmodules
vrijdag 21 juni 2024

Beurzen zoeken naar richting

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen schommelden donderdag tussen winst en verlies. De rentebesluiten van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England zorgden voor weinig vuurwerk op de aandelenmarkten. Beide centrale banken hielden hun kruit droog en lieten de rentetarieven onveranderd.

,,Het is een wisselvallige markt. Beleggers kijken de kat uit de boom. De beurzen zijn vlak voor het kwartaalcijferseizoen en het Amerikaanse banenrapport op vrijdag zoekende naar richting'', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde een uur voor het slot 0,1 procent lager op 327,72 punten. De MidKap-index won 0,5 procent tot 528,14 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen 0,1 procent, terwijl de DAX in Frankfurt 0,1 procent inleverde.

Rente

De ECB, die zijn maandelijkse beleidsvergadering dit keer hield in het Sloveense Ljubljana, liet de rente conform verwachting ongewijzigd op 0,75 procent. ECB-president Mario Draghi benadrukte wel dat de centrale bank klaar staat om zwakke eurolanden te helpen. Die landen moeten wel eerst steun aanvragen bij het Europese noodfonds en zich houden aan alle eisen die aan die hulp worden gekoppeld.

In de AEX was telecombedrijf KPN de grootste daler met een verlies 3 procent. Dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore zakte 2 procent. Het bedrijf blijft last houden van het Noorse probleemproject Yme. Noorse media meldden dat toezichthouders zich zorgen maken dat het platform in de problemen kan komen door de herfststormen en willen dat exploitant Talisman haast maakt met de reparaties aan de betonnen fundering van het boorplatform.

Ziggo

In de MidKap was kabelbedrijf Ziggo de grootste verliezer met een min van 1 procent. Imtech was de sterkste stijger met een plus van 2 procent. De technisch dienstverlener sloot een 10-jarig contract met vliegtuigfabrikant Airbus om de lak van vliegtuigen te drogen.

De euro was 1,2986 dollar waard, tegen 1,2915 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De olieprijzen herstelden na de forse prijsdaling van een dag eerder. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,3 procent tot 89,27 dollar per vat. Brentolie klom 1,3 procent tot 109,55 dollar per vat.

Overig nieuws

Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning