Financiƫle informatie, links en rekenmodules
vrijdag 21 juni 2024

Olieprijs sluit hoger na oplopende spanning M-O

AMSTERDAM (Dow Jones)--De olieprijs is donderdag hoger geeindigd, en herstelde daarmee van de sterke daling in de voorafgaande sessie, omdat het Syrisch-Turkse conflict leidde tot zorgen over de toelevering vanuit het Midden-Oosten.

De novemberfuture voor een vat ruwe olie sloot donderdag op de New York Mercantile Exchange $3,57 hoger op $91,37.

De prijsstijging volgde op de daling met $3,75 een dag eerder die gebaseerd was op technische verkopen en zorgen over de vraag.

Donderdag waren de schijnwerpers echter gericht op een conflict tussen Syrie en Turkije. Het Turkse parlement gaf zijn goedkeuring aan het verlenen van uitgebreide macht aan de premier om troepen Syrie in te sturen, berichtte The Wall Street Journal.

Volgens The Wall Street Journal beschoot Turkije voor de tweede dag op rij doelen in Syrie, nadat aan het Syrische regime loyale strijdkrachten een dag eerder een Turks dorp hadden getroffen en vijf mensen doodden.

"De vijandigheden tussen Syrie en Turkije kunnen de angst over olieleveringen versterken, doordat een aantal pijpleidingen door de regio lopen", schrijven analisten van Commerzbank in een bericht aan klanten. "Daarom voorzien wij een herstel van de prijzen, mits de algemene marktomstandigheden niet verslechteren na de bijeenkomst van [de Europese Centrale Bank (ECB)] vandaag."

De ECB handhaafde de belangrijkste rente op 0,75%. Tijdens de toelichting stelde ECB-president Mario Draghi dat het obligatie-inkoopprogramma van de bank heeft geholpen de druk in de financiele markten in de eurozone te verlichten. Draghi benadrukte daarnaast dat de euro "onomkeerbaar" is.

Verder bleek in de VS dat de eerste steunaanvragen vorige week zijn opgelopen tot 367.000, van 363.000 een week eerder, iets minder dan de verwachtte 370.000.

Daarnaast verwerkten de handelaren notulen van de september-bijeenkomst van de Federal Open Market Committee, de bijeenkomst waar een derde ronde obligatie-inkopen werd gelanceerd, ook bekend onder de naam quantitative easing, in een poging de economische groei te stimuleren en de werkloosheid terug te dringen.

Uit de notulen blijkt dat de arbeidsmarkt en zorgen over de Europese schuldencrisis, Chinese groei en de zogeheten begrotingskloof in de VS vorige maand hebben geleid tot het besluit van de Fed.

- Door Elco van Groningen; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715200; elco.vangroningen@dowjones.com

Overig nieuws

Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning