Financiƫle informatie, links en rekenmodules
vrijdag 21 juni 2024

Wall Street sluit hoger in aanloop naar banenrapport

De S&P500 boekte vierde winst op rij na positief macro nieuws over de Amerikaanse banenmarkt.

Wall Street is donderdag hoger gesloten na positief macro nieuws over de banenmarkt, waaruit de markt kracht putte in aanloop naar het officiële banenrapport van vrijdag.

 

De Dow Jones index won 0,6 procent tot 13.575,36 punten en de breder samengestelde S&P500 index steeg 0,7 procent en vlagde af op 1.461,40 punten. Het betrof de vierde winst op rij voor de S&P500. De Nasdaq dikte een half procent aan tot 3.149,46 punten.

 

Binnen de Dow waren vooral financials in trek en behoorden tot de kopgroep. Bank of America won 3,3 procent en JPMorgan steeg 2,4 procent. Alcoa (+3,3%) was de winnaar binnen de Dow in aanloop naar het cijferseizoen, die de aluminiumproducent aftrapt volgende week.

 

Voorbeurs maakte het ministerie van Arbeid bekend dat het aantal eerste steunaanvragen minder sterk toe was genomen dan verwacht. Het aantal steeg met 4.000 tot 367.000, terwijl economen waren uitgegaan van stijging tot 370.000.

 

Verder bleek dat de Amerikaanse fabrieksorders in augustus minder sterk daalden dan verwacht. De orders namen af met 5,2 procent, waar economen rekenden op een afname van 5,9 procent.

 

Het belangrijkste agendapunt uit Europa was het rentebesluit van de ECB en de toelichting daarop door ECB-president Mario Draghi.  De Europese Centrale Bank gaf aan pas bereid te zijn om kortlopende staatsobligaties te kopen zodra een eurolidstaat een 'bailout' heeft aangevraagd en aan de eisen voor de noodleningen voldoet. ECB-president Mario Draghi legde daarmee de bal nadrukkelijk bij regeringen van eurolanden om actie te ondernemen. “We staan klaar en hebben een volledig effectief vangnet klaar staan,” maar “uiteindelijk ligt het initiatief bij overheden,” zei Draghi. Vandaag handhaafde de ECB conform de verwachting de rente op 0,75 procent.

 

Vrijdag kijkt de markt uit naar het belangrijke banenrapport dat om half drie wordt gepubliceerd. Economen gepolst door Bloomberg rekenen op een banengroei van 130.000 tegenover stijging van 103.000 vorige maand. Verder verwachte de economen een werkloosheidspercentage van 8,2 procent, een toename van 0,1 procent ten opzichte van augustus.

Overig nieuws

Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning