Financiƫle informatie, links en rekenmodules
vrijdag 21 juni 2024

Duitse bunds eindigen hoger

AMSTERDAM (Dow Jones)--Duitse bunds zijn maandag hoger gesloten, waarbij sprake was van een laag handelsvolume vanwege een Amerikaanse feestdag en beleggers een afwachtende houding aannamen voorafgaand aan een voor de middag geplande ontmoeting van de Eurogroep.

Marktvolgers hopen dat de ontmoeting tussen de ministers van financien van de eurozone in Luxemburg maandagavond meer duidelijkheid zal geven over de positie van Spanje omtrent het vragen van een reddingsprogramma.

De bunds kregen maandag verder, bij een gebrek aan bepalende Europees macro-economische data, een steun in de rug door het nieuws dat de Wereldbank zijn economische groeiverwachtingen voor China heeft verlaagd. Vanwege Columbus Day in de Verenigde Staten zijn de Amerikaanse obligatiemarkten maandag gesloten, waardoor de Europese handel dun was.

Ook een veiling van Duits staatspapier onderstreepte maandag de behoefte aan 'veilige' beleggingen. Duitsland veilde tijdens de ochtendhandel voor EUR2,42 miljard aan zesmaandspapier tegen een negatieve rente van -0,0218%. Bij een eerdere uitgifte kwam de yield uit op -0,0147%. Beleggers legden dus nog meer geld toe om hun kapitaal onder te brengen in de Duitse schatkist.

Frankrijk betrad maandagmiddag de obligatiemarkt met de uitgifte van een drietal kortlopende leningen waarbij in totaal EUR7 miljard opgehaald werd, tegen licht lagere financieringskosten voor alle drie de leningen.

Dinsdag veilt de Nederlandse Staat tussen de EUR1,5-2,5 miljard aan obligaties met een looptijd van zes jaar en geeft Griekenland 26-weeks papier uit waarmee het land in totaal EUR1 miljard wil ophalen.

De bundfuture voor december eindigde maandag 52 basispunten hoger op 141,39. De Duitse bundfuture is een standaardtermijncontract op een mandje van de tien meest recente tienjarige staatsleningen in Duitsland.

Door Marleen Groen; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 5715 200; marleen.groen@dowjones.com

Overig nieuws

Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning