Financiƫle informatie, links en rekenmodules
vrijdag 21 juni 2024

ESM-chef Regling ziet vooruitgang in financiele crisis

AMSTERDAM (Dow Jones)--Verbeterend concurrentievermogen en afnemende begrotingstekorten van probleemlanden wijzen op vooruitgang in de Europese financiele crisis, meldt de directeur van het Europese noodfonds woensdag.

"Het is eenvoudigweg onjuist om te stellen dat er geen vooruitgang geboekt wordt. Kijk naar wat er gebeurt in Ierland, Spanje of Portugal. Het concurrentievermogen neemt toe, de begrotingstekorten nemen af", zegt Klaus Regling, de directeur van het European Stability Mechanism (ESM), in een interview met het Duitse weekblad Die Zeit.

Regling zegt daarnaast te hopen dat Griekenland zijn schuldproblemen de baas wordt door hervormingen door te voeren om groei te stimuleren, in plaats van over te gaan tot een tweede schuldherstructurering. "Ik behoor niet tot de groep die van mening is dat een nieuwe schuldherstructurering absoluut noodzakelijk is", aldus Regling in de voorpublicatie van een artikel dat donderdag gepubliceerd zal worden in het weekblad.

Over Spanje zegt de ESM-topman dat het afhangt van de Spaanse regering en van de kapitaalmarkten of het land een officiele aanvraag voor een steunpakket doet. Momenteel is er minder druk, omdat de rente op Spaanse schuldpapieren afgenomen is nu de Europese Centrale Bank (ECB) heeft aangekondigd zo nodig onbeperkt staatsobligaties op te zullen kopen in de secundaire markt om noodlijdende eurozonelanden te ondersteunen.

Regling verdedigt de ECB in het interview tegen kritiek vanuit Duitsland, dat de zelfstandigheid van de centrale bank in het geding komt door het opkopen van de obligaties. Hij omschrijft die kritiek als "niet erg overtuigend".

- Door Dow Jones Newswires Frankfurt. Vertaald en bewerkt door Ellen Proper; Dow Jones Newswires; +31 20 571 52 00; ellen.proper@dowjones.com

Overig nieuws

Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning