Financiƫle informatie, links en rekenmodules
vrijdag 21 juni 2024

Beursupdate: openingswinst Damrak verdampt, Spaanse rente schiet omhoog

Spaanse rente stijgt fors nadat IMF groeiramingen Spanje verlaagt en verwacht dat land niet zal voldoen aan begrotingsdoelstellingen.

Het Damrak heeft vanochtend de openingswinst zien verdampen en is licht in het rood gezakt. Op de obligatiemarkt schiet de Spaanse lange rente omhoog.

 

De AEX daalt 0,4 procent naar 328,30 punten. Vlak na de opening bereikte de index een intraday high op 330,60 punten.

 

Handelaar Jos Renssen van Keijser Capital ziet niet direct een aanleiding voor de koersdalingen. Wel is er een negatieve ondertoon gezet door de groeiverlagingen door het Internationaal Monetair Fonds, aldus de handelaar.

 

“Aan alle kanten pakken de donkere wolken zich samen,” zegt de handelaar, wijzend op de World Economic Outlook.

 

Eerder vanochtend verlaagde het Internationaal Monetair Fonds de verwachtingen voor de wereldeconomie vanwege economische verzwakking in de VS en de eurozone. Het IMF was met name somberder over de eurozone. In 2012 zal de economie niet met 0,3 maar met 0,4 procent krimpen. In 2013 zal het herstel beperkt zijn met groei van 0,2 in plaats van 0,7 procent. Daarbij zal vooral de Italiaanse economie in 2012 forse krimp laten zien van 2,3 procent.

 

Daarnaast zal de krimp van de Spaanse economie veel groter dan verwacht zijn, waardoor het IMF verwacht dat het land niet zal voldoen aan de begrotingsdoelstellingen. Voor 2012 mikt de regering van premier Mariano Rajoy op een begrotingstekort van 6,3 procent van het BBP. Het IMF denkt dat Rajoy niet verder komt dan 7,0 procent doordat de economie sterker dan verwacht met 1,5 procent zal krimpen.

 

Op de obligatiemarkt schiet de Spaanse 10-jaars rente met 38 basispunten omhoog naar 6,09 procent. De 5-jaars rente stijgt met 32 basispunten naar 4,62 procent. De Italiaanse en Duitse rente noteren daarentegen vlak.

 

Het verlies voor de beurs van Madrid blijft beperkt tot 0,8 procent. Vooral Bankia (-6,4%) en Banco Popular Espanol (-3,5%) staan onder druk. Frankfurt zakt 0,5 procent en Parijs daalt 0,2 procent. 

 

Beleggers kijken voor vandaag uit naar de kwartaalcijfers van Alcoa, die na het slot van Wall Street bekend worden gemaakt. Bondskanselier Angela Merkel bezoekt de Griekse premier Antonis Samaras in Athene. De Griekse overheid heeft 7.000 politieagenten opgetrommeld om het beladen bezoek van de bondskanselier in goede banen te leiden.

 

Stijgers en dalers

Op de AEX noteren 17 hoofdfondsen in het rood. Air France-KLM (-2,2%), Aperam (-1,2%) en Philips (-1,1%) leiden de verliezers. ING daalt 0,2 procent nadat de financial meldde Direct UK verkocht te hebben aan Barclays tegen een boekverlies van 320 miljoen euro, groter dan het verlies van 100 miljoen euro waar analisten bij SNS Securities op hadden gerekend. ING maakt desalniettemin 330 miljoen euro aan kapitaal vrij doordat meer risicovolle activa overgaan naar Barclays. 

 

Winsten blijven beperkt tot 0,4 procent voor ArcelorMittal en 0,2 procent voor zowel Corio als TNT Express. Bij de AMX- en AScX-fondsen vallen BinckBank (-2,3%) en Grontmij (-3,5%) op. 

Overig nieuws

Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning