Financiƫle informatie, links en rekenmodules
vrijdag 21 juni 2024

IIF: EU, ECB, IMF zou rente Griekse leningen moeten verlagen

WASHINGTON (Dow Jones)--De Europese Unie (EU), Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zouden de rente op de Griekse schulden moeten verlagen, om de bijna failliete natie een kans te geven zich naar een herstel te vechten, stelt het hoofd van het Instituut van Internationale Financien (IIF) donderdag.

IIF-directeur Charles Dallara stelt ook dat de ECB zijn obligatie-inkoopprogramma aan Portugal en Ierland aan moet bieden en dat functionarissen in de eurozone hun focus moeten verleggen van korte termijn doelstellingen bij de ondersteuning van noodlijdende landen naar doelstellingen voor de langere termijn die van essentieel belang zijn voor het herstellen van de groei.

De opmerkingen van Dallara komen naar buiten op een moment dat het IMF klaar staat om de groeiverwachtingen over heel de wereld neerwaarts bij te stellen en te waarschuwen tegen het escaleren van het risico op een nieuwe wereldwijde recessie, grotendeels te wijten aan de eurocrisis. IMF-directeur Christine Lagarde heeft de functionarissen van de eurozone in de afgelopen dagen eveneens opgeroepen de Griekse schuld aan te pakken.

Het IIF vertegenwoordigt meer dan 400 van 's werelds grootste private banken, verzekeraars en andere financiele instellingen en onderhandelde over een herstructurering van de Griekse schulden in particulier bezit ter waarde van EUR200 miljard.

Als de officiele schuldeisers van Griekenland hun rentepercentages verlagen tot 1% van een gemiddelde van rond de 4% nu, dan zouden de kredietverstrekkers de aard van de schuldenlast kunnen veranderen en nog steeds geld kunnen verdienen, stelt hoofdeconoom Philip Suttle van het IIF.

- Door Ian Talley , vertaald en bewerkt door Elco van Groningen; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715200; elco.vangroningen@dowjones.com

Overig nieuws

Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning